Mijn favorieten

Meest gestelde vragen over: Onderhandelen

Onderhandelen, hoe werkt dat?

Je staat op het punt om een huis te bezichtigen. Je weet wat je financiële mogelijkheden zijn en  je gaat misschien wel een bod uitbrengen. Wellicht is het handig om vooraf alvast een strategie te bedenken zodat je succesvol kunt gaan onderhandelen.

Wat is onderhandelen?
Wanneer twee partijen proberen om door middel van voorstellen en tegenvoorstellen tot een overeenstemming te komen, is er sprake van onderhandeling.
De onderhandelingsstrategie is helemaal afhankelijk van de situatie. Let goed op alle factoren die meespelen bij de verkoop van de woning. Denk hierbij aan: gebreken in en aan de woning, eigen /persoonlijke situatie  en de verkoopstrategie.
Naast de prijs onderhandel je ook over de opleverdatum, roerende  zaken en ontbindende voorwaarden*.

Wanneer ben ik in onderhandeling?
Je bent pas in onderhandeling met de verkopende partij als deze reageert op je bod door:
-Een tegenbod uit te brengen
of
-Expliciet te melden dat jullie in onderhandeling zijn .

Je bent na het doen van een bod dus niet meteen in onderhandeling als de makelaar kenbaar maakt dat je bod besproken gaat worden.

Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?
Nee. De verkopende partij is niet verplicht de woning voor de vraagprijs te verkopen.
Door de Hoge Raad is bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkopende partij mag zelf beslissen of de woning verkocht wordt voor de vraagprijs.


Mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigen als er al een over een bod overhandeld wordt?
Ja. Dit mag. Niet elke onderhandeling hoeft te leiden tot een verkoop. Bovendien hangt het af van de belangstelling voor de woning. Bij veel belangstelling zou een verkopende partij kunnen kiezen voor een ‘verkoop bij inschrijving’**.

Mag een makelaar van de NVM het systeem van verkoop wijzigen tijdens de onderhandeling?
Ja. Bij veel belangstelling voor de woning kan het zo zijn dat de woning toch per inschrijving verkocht gaat worden. Alle belangstellenden krijgen op deze manier allemaal een gelijke kans om een eenmalig eindbod uit te brengen.


Mag ik als koper advies van de verkopende makelaar verwachten?
De verkopende makelaar behartigt de belangen van de verkopende partij. Tijdens het verkoopproces adviseert hij dan ook alleen deze partij. Wegens belangenverstrengeling mag de makelaar niet voor beide partijen te werk gaan. Wil je toch advies van een makelaar? Schakel dan een NVM-aankoopmakelaar in. Je bent dan zeker van een eerlijk en gedegen advies.

Ben ik in onderhandeling als ik een bod gedaan heb op een woning?
Nee. Zie ook de vraag ‘ wanneer ben ik in onderhandeling’?
Als de situatie voldoet aan a of b, dan ben je in onderhandeling. Anders niet.


Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng?
Nee. Dit hoeft niet. De verkopende partij bepaalt met wie de onderhandeling gedaan wordt. Vraag daarom vooraf naar de verkoopprocedure en voorkom teleurstelling.

Bron:NVM
*Bij het uitbrengen van een bod weet je misschien niet zeker of je de financiering rond kunt krijgen. Middels ontbindende voorwaarden voorkom je dat je vast zit aan de koop van de woning. Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn: Nationale Hypotheek Garantie, Financieringsvoorbehoud en Bouwkundige keuring.
**De belangstellenden kunnen eenmalig een eindbod uitbrengen op de woning voor het verstrijken van de deadline.

Woning van de maand